MENOY

Eργαστήριο Θερμοδυναμικής & Θερμικών Mηχανών


ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ




ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕ ΕΠΙΤΟΠΟΥ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ

Σημαντική συνιστώσα των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και υπηρεσιών επί τόπου μετρήσεων και αυτοψιών σε βιομηχανικές μονάδες και κτίρια. Οι δραστηριότητες αυτές μας φέρνουν σε επαφή με σημαντικά τεχνικά προβλήματα και προκλήσεις των βιομηχανικών εγκαταστάσεων του Θεσσαλικού Χώρου, στην αντιμετώπιση των οποίων συνεισφέρουμε με βάση την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας.

Οι επιτόπου μετρήσεις αφορούν την αξιολόγηση της απόδοσης/ εκπομπών μεγάλων στατικών εμβολοφόρων κινητήρων και στροβιλοκινητήρων, εστιών καύσης (λεβήτων στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων), μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων, ενεργειακές επιθεωρήσεις κτλ.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Μέτρηση απόδοσης και εκπομπών ρύπων λέβητα υπολειμμάτων ξυλείας. Εταιρεία: AlfaWood 
Μέτρηση απόδοσης και εκπομπών στατικού εμβολοφόρου κινητήρα. Εταιρεία: Exalco - Φορητό σύστημα καταγραφής δεδομένων 
Μέτρηση απόδοσης και εκπομπών στατικού εμβολοφόρου κινητήρα. Εταιρεία: Exalco

ΤΟ ΕΘΘΜ: ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής & Θερμικών Μηχανών λειτουργεί συμβουλευτικά και υποστηρικτικά προς τις εκάστοτε Διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τεχνικά θέματα μελέτης και επίβλεψης κατασκευής και λειτουργίας των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων στα διάφορα κτίρια του ΠΘ. Επίσης, παρακολουθεί συστηματικά την κατανάλωση ενέργειας από τα κτιριακά συγκροτήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Σύγκλητος του ΠΘ, με βάση την παρακολούθηση της αυξητικής τάσης των υψηλών ετήσιων ενεργειακών δαπανών των εγκαταστάσεων του ΠΘ στις 4 πόλεις της Θεσσαλίας, τόσο όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια όσο και το φυσικό αέριο, έχει δρομολογήσει ήδη από τον Μάιο του 2010 μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε όλα τα κτίρια του ΠΘ, (Συνεδρίαση 95/14-5-2010). Παράλληλα, με την σταδιακή ανάληψη από το 2011 της επίβλεψης της συντήρησης όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΠΘ από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του ΠΘ, ενισχύθηκε η φροντίδα και επίβλεψη τήρησης των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Η συστηματική παρακολούθηση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια του ΠΘ, η διάγνωση περιπτώσεων υψηλής κατανάλωσης, ο σχεδιασμός τεχνικών παρεμβάσεων και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των σχετικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως τεκμηριώνεται από τις παρακάτω τεχνικές εκθέσεις του Εργαστηρίου.

Καταναλώσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Πέντε Υ/Σ Μέσης Τάσης του ΠΘ στο ΒΟΛΟ 2006-2009 Αρ. Εργασίας #LTTE-05-09, Συντάκτης: Ολυμπία Ζώγου, Σεπτέμβριος 2009

Καταναλώσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Υ/Σ Μέσης Τάσης του ΠΘ στη Λάρισα και Καρδίτσα κατά τα έτη 2006-2009 Αρ. Εργασίας #LTTE-08-10, Συντάκτες: Ολυμπία Ζώγου, Τριανταφύλλου Νατάσα Ιανουάριος 2010

Προτάσεις μέτρων μείωσης νυκτερινής κατανάλωσης με βάση την ανάλυση ωριαίων καμπυλών ηλεκτρικού φορτίου του Υ/Σ Μέσης Τάσης του Πεδίου Άρεως για το διάστημα 1.1.2009-10.4.2010 Αρ. Εργασίας #LTTE-11-10, Μάιος 2010

Ανάλυση ωριαίων καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους 7 Υποσταθμούς Μέσης Τάσης του ΠΘ στο Βόλο – Λάρισα – Καρδίτσα 2008-2012. Αρ. Εργασίας #LTTE-02-12, Συντάκτης: Ολυμπία ΖώγουΦεβρουάριος 2012.

Καταναλώσεις και Χρεώσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας στους Υ/Σ Μέσης Τάσης και στις Καταναλώσεις Γ.Χ. του ΠΘ 2006-2009: Εισήγηση στην ημερίδα εξοικονόμησης ενέργειας στο ΠΘ, 28.4.2010, Αμφιθέατρο Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΠΘ (Ολυμπία Ζώγου).

Ανάλυση ωριαίων καμπυλών ηλεκτρικού φορτίου του Υ/Σ Μέσης Τάσης της Ιατρικής Σχολής του ΠΘ (Μεζούρλο) για το διάστημα 1.1.2009-10.4.2010 Αρ. Εργασίας #LTTE-12-10, Συντάκτης: Ολυμπία Ζώγου Ιούνιος 2010

Ανάλυση ωριαίων καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους 7 Υποσταθμούς Μέσης Τάσης του ΠΘ στο Βόλο – Λάρισα – Καρδίτσα 2008 – 2012. Αρ. Εργασίας #LTTE-05-13, Συντάκτης: Ολυμπία Ζώγου, Ιούλιος 2013.

Για να γίνει αντιληπτή η σημασία που δίδεται στην παρακολούθηση και μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, αξίζει να αναφερθεί ότι οι δαπάνες του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού του Π.Θ. που το 2008 άγγιζαν τα 11 Μ€ το 2008, τείνουν να σταθεροποιηθούν κάτω από το συνολικό ύψος των  5 Μ€ από το 2013 και μετά. Ως αποτέλεσμα αυτης της τάσης, οι σχετικά ανελαστικέώτερες δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ύδρευση και πετρέλαιο θέρμανσης ανήρθαν για το έτος 2012 (και μετά από συστηματικές προσπάθειες εξοικονόμησης  την τριετία 2010-12) στο ύωος των 1.230.000 €. Από αυτές το μεγαλύτερο μέρος αφορά στις δαπάνες για ηλεκτρική ενέργεια, που ήταν 925.000 € και επομένως αντιστοιχούσαν στο 18.5 % του τακτικού προϋπολογισμού το 2012. Συνεπώς η προσπάθεια για παραπέρα μείωση των καταναλώσεων ενέργειας αποκτά πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στην τρέχουσα περίοδο συρρίκνωσης των προϋπολογισμών των Ελληνικών Δημόσιων Πανεπιστημίων.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ως παράδειγμα, η εξέλιξη των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας στα 7 συγκροτήματα Μέσης Τάσης του ΠΘ μεταξύ των ετών 2006-2013.



Το πραγματικό κόστος της δωρεάν σίτισης στα ΑΕΙ: Ανάλυση Ηλεκτρονικών Καταγραφών Σίτισης Φοιτητών στο Εστιατόριο της Φοιτητικής Λέσχης Βόλου