MENOY

Eργαστήριο Θερμοδυναμικής & Θερμικών Mηχανών


ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Θερμικών Μηχανών (ΕΘΘΜ) ανήκει στον Τομέας Ενέργειας, Βιομηχανικών Διεργασιών και Αντιρρυπαντικής Τεχνολογίας. Ιδρύθηκε το 1995 με το Προεδρικό Διάταγμα ΠΔ 50 (ΦΕΚ 38/ 22.2.1995). Στη σημερινή του μορφή άρχισε να αναπτύσσεται από το έτος 2000 (βλ. σχετικές εκθέσεις εργαστηρίου).

Η αποστολή του Εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση Μηχανικών με ταυτόχρονη παραγωγή έρευνας, ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών στις ακόλουθες περιοχές:

· Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής

· Εμβολοφόρων Μηχανών Εσωτερικής Καύσης

· Θερμικών Στροβιλομηχανών

· Ψυκτικών  Μηχανών και Βιομηχανικής Ψύξης

· Ενεργειακών Συστημάτων Κτιρίων

· Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων

Οι δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης υλοποιούνται με στενή συνεργασία μεταξύ μεταπτυχιακών/ προπτυχιακών φοιτητών και έμπειρων Ερευνητών Μηχανικών, εφαρμόζοντας ανάλυση και μοντελοποίηση σε συνδυασμό με πειράματα και μετρήσεις, με στόχο το βέλτιστο σχεδιασμό. Υπάρχει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στις Τεχνολογίες Αντιρρύπανσης Μηχανών και Εστιών Καύσης καθώς και στο σχεδιασμό, ανάλυση και μοντελοποίηση διαφόρων κατηγοριών θερμικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών συστημάτων κτιρίων.

Οι ερευνητικές χρηματοδοτήσεις του Εργαστηρίου προέρχονται είτε απ' ευθείας από Βιομηχανικούς Εταίρους, (αυτοκινητοβιομηχανία, κατασκευαστές καταλυτικών μετατροπέων και συστημάτων εξαγωγής κινητήρων οχημάτων κτλ), είτε από συχρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα με εγχώρια ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Επίσης, σημαντική συνιστώσα των δραστηριοτήτων μας είναι η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών καθώς και υπηρεσιών επί τόπου μετρήσεων και αυτοψιών σε βιομηχανικές μονάδες. Οι ανάγκες διασφάλισης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, μας οδήγησαν να ασχοληθούμε ήδη από το 1999 με θέματα Διασφάλισης Ποιότητας στις Σπουδές και την Έρευνα του Μηχανικού.

Από το έτος 2005 και μετά το Εργαστήριο λειτουργεί συμβουλευτικά και υποστηρικτικά προς τις εκάστοτε Διοικήσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τεχνικά θέματα (ιδιαίτερα τα θέματα μελέτης και επίβλεψης κατασκευής και λειτουργίας των Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων στα διάφορα κτίρια του ΠΘ, παρέχοντας υποστήριξη στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του ΠΘ), καθώς και σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας (περισσότερες πληροφορίες στις οικείες ιστοσελίδες).

Τέλος, παρέχουμε υπηρεσίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης και στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, λειτουργώντας από το 2005 σταθμό και από το 2010 δίκτυο σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια (περισσότερες πληροφορίες στις οικείες ιστοσελίδες).