Πελεκάσης Νίκος

Καθηγητής
Υπολογιστική Ρευστοδυναμική

Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Λεωφόρος Αθηνών, Πεδίον Άρεως,
38334 Βόλος

Τηλ:+30 24210 74102

Email: pel (AT) mie.uth.gr

Περισσότερες Πληροφορίες
Δημοσιεύσεις
Βιογραφικό Σημείωμα
Προσωπική Ιστοσελίδα

Σύντομο Βιογραφικό - Ερευνητικά ενδιαφέροντα

Ο Νίκος Πελεκάσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Απέκτησε το Δίπλωμα Χημικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 1986 και το Διδακτορικό του από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στο Buffalo το 1991.

Από το 1992 έως και το 1994 ήταν Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Ινστιτούτο Levich Φυσικοχημικής Υδροδυναμικής του Κολλεγείου της πόλης της Νέας Υόρκης. Από το 1997 έως το 2001 ήταν Μεταδιδακτορικός Ερευνητής και Λέκτορας του Νόμου 407 στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Απο το 1997 είναι συνεργαζόμενος ερευνητής στο Τμήμα Εμβιομηχανικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου στην Compiegne της Γαλλίας και στο Τρίτο Ινστιτούτο Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Goettingen της Γερμανίας. Συμμετέχει σε Ερευνητικά Προγράμματα από κοινού με άλλες ερευνητικές ομάδες της Ελάδας και του εξωτερικού.

Από τον Οκτώβριο του 2001 είναι Επίκουρος Καθηγητής της Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας όπου έχει ενταχθεί στο Εργαστήριο Ρευστομηχανικής & Στροβιλομηχανών.

Διδάσκει προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά μαθήματα στα γνωστικά αντικείμενα της Υπολογιστικής Ρευστοδυναμικής & των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Στο παρελθόν έχει συνεπιβλέψει τρεις Διδακτορικές Διατριβές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επι του παρόντος επιβλέπει δυο Υποψήφιους Διδάκτορες.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν τις περιοχές της Θεωρητικής και Υπολογιστικής Ρευστομηχανικής, των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και των Δυναμικών Συστημάτων, και καλύπτουν ευρύ φάσμα εφαρμογών από την Εμβιομηχανική, την Μαγνητουδροδυναμική, τον σχεδιασμό Αεροπτερύγων και την Μηχανική Αιωρημάτων.

Για λεπτομέρειες σχετικά με ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και για κατάλογο δημοσιεύσεων, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του
Εργαστηρίου Ρευστομηχανικής & Στροβιλομηχανών (ΕΡ&Σ)

Επιλεγμένες δημοσιεύσεις
 • M. Vlachomitrou & N. PelekasisShort to long wave resonance and soliton formation in boundary layer interaction with a liquid film J. Fluid Mech. 660, 162-196, 2010.

  Download
 • Thomas DH, Looney P, Steel R, N. Pelekasis, W. N. McDicken, T. Anderson, and V. Sboros ‘Acoustic detection of microbubble resonance’  Applied Physics Letters   94 ( 24): 243902,   2009.

  Download
 • M. Vlachomitrou, & N. Pelekasis.”Nonlinear interaction between a boundary layer and a liquid film”, J. Fluid Mech, 638 199-241, 2009. Download
 •  

   

  Download
 • K. Tsiglifis & N. Pelekasis, ‘Radial oscillations of insonated contrast agents – Effect of the membrane constitutive law’ JASA 123(6), p. 4059,  2008.

  Download

 • K. Tsiglifis & N. Pelekasis, ‘Non-Linear Oscillations and Collapse of Elongated Bubbles Subject to Weak Viscous Effects: Effect of Internal Overpressure’, Physics of Fluids, 2007.

   

  Download

 • N. Pelekasis “Bifurcation Diagrams, Linear Stability Analysis and Dynamic Simulations of Free Convection in a Differentially Heated Cavity in the Presence of a Magnetic Field", Physics of Fluids 18(3), 1-23, 2006.

  Download