Ανακοινώσεις για το μάθημα:
ΦΥΣΙΚΗ

Ημ/νία
Ανακοίνωση
13/06/20
ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Εφόσον η εξέταση του μαθήματος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά θεωρώ δεδομένο πως η εξέταση του μαθηματος θα είναι με ανοικτά βιβλία.  Για αυτό τον λόγο δεν θα δοθεί και τυπολόγιο.  


Ανδρέας Ζούπας
13/06/20
ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ
ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2020


Η ύλη της μαθήματος, καλύπτεται από τις χειρόγραφες σημειώσεις, που έχω αναρτήσει στην ιστοσελίδα του μαθήματος.

Στο βιβλίο του Griffiths, η ύλη αυτή καλύπτεται από τα εξής κεφάλαια
  1. Κεφάλαιο-2:  Όλο εκτός της δύναμης σε αγωγό σε ηλεκτρικό πεδίο (βρίσκεται στην παράγραφο 2.5.3).
  2. Κεφάλαιο-3:  Εκτός είναι οι παράγραφοι 3.1, 3.2, 3.2 και εντός μόνο η παράγραφος 3.4. Εδώ κριτήριο για τη μελέτη πρέπει να αποτελέσει ο τρόπος παρουσίασης των χειρόγραφων σημειώσεων.
  3. Κεφάλαιο-4:  Εκτός είναι οι παράγραφοι 4.4.2, 4.4.4, και 4.4.5 και εδώ κριτήριο για τη μελέτη πρέπει να  αποτελέσει ο τρόπος παρουσίασης των χειρόγραφων σημειώσεων.
  4. Κεφάλαιο-5:  Όλο το κεφάλαιο μέχρι την και την παράγραφο 5.3.
  5. Κεφάλαιο-6:  Εντός είναι μόνο οι βασικοί τύποι των παραγράφων 6.3.1, 6.3.2 και 6.4.1
  6. Κεφάλαιο-7:  Εντός είναι η παράγραφος 7.1.1 μέχρι το παράδειγμα 7.1, η παράγραφος 7.1.3 με γνώση απλώς του ορισμού της ηλεκτρεγερτικής δύναμης  από την παράγραφο 7.1.2, η ενότητα 7.2 εκτός της παραγράφου 7.2.4 που απαιτείται απλώς γνώση των τύπων 7.29 και 7.34 για την ενέργεια του μαγνητικού πεδίου, η ενότητα 7.3  εκτός από τις παραγράφους 7.3.4 και 7.3.6. (Ειδικά όμως, για τα ζητήματα που αφορούν τις εξισώσεις του Maxwell στην ύλη, δηλαδή την ενότητα 7.3.5, κριτήριο για τη μελέτη πρέπει να αποτελέσει ο τρόπος παρουσίασης των χειρόγραφων σημειώσεων του αρχείου Εξισώσεις του Maxwell.)

Προσοχή οι παράγραφοι στις οποίες αναφέρομαι αντιστοιχούν στην Αγγλική τρίτη έκδοση του βιβλίου, αλλά από όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν διαφορές στην αρίθμηση μεταξύ της Αγγλικής και της Ελληνικής έκδοσης. Αν κάποιος από εσάς διαπιστώσει κάποια διαφορά παρακαλείται να επικοινωνήσει μαζί μου.


Ανδρέας Ζούπας
13/06/20
ΥΛΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ 2020


Η ύλη του μαθήματος για τον Ιούνιο του 2020 είναι η εξής:

  • Ηλεκτροστατική: Δύναμη Coulomb, Ηλεκτρικό Πεδίο, Πεδίο Διακριτών και Συνεχών Κατανομών, Απόκλιση Ηλεκτρικού Πεδίου, Νόμος Gauss, Υπολογισμός Ηλεκτρικού Πεδίου με νόμο Gauss, Στροβιλισμός του Ηλεκτρικού Πεδίου, Δυναμικό, Δυναμικό Διακριτών και Συνεχών Κατανομών Φορτίου, Εξισώσεις Poisson και Laplace, Συνοριακές Συνθήκες, Έργο και Ενέργεια στην Ηλεκτροστατική, Δυναμική ενέργεια, Ενέργεια Διακριτής και Συνεχούς Κατανομής Φορτίου.
  • Αγωγοί: Τέλειοι Αγωγοί, Ιδιότητες Ηλεκτρικών Πεδίων σε Αγωγούς, Επαγόμενα Φορτία, Κοιλότητες σε Αγωγούς, Πυκνωτές, Χωρητικότητα Πυκνωτή, Ενέργεια Πυκνωτή, Ισοδύναμη Χωρητικότητα.
  • Ηλεκτρικά Δίπολα: Ηλεκτρικό Πεδίο Δίπολου, Διπολική Ροπή Κατανομής, Δίπολο Σε Ομογενές  Ηλεκτρικό Πεδίο, Δυναμική Ενέργεια Δίπολου.
  • Ηλεκτρικά Πεδία στην Ύλη-Διηλεκτρικά: Επαγόμενα Δίπολα, Πόλωση, Δέσμια Φορτία, Ηλεκτρική Μετατόπιση, Γραμμικά Διηλεκτρικά, Ομογενή Γραμμικά Διηλεκτρικά, Ενέργεια σε Γραμμικά Διηλεκτρικά.
  •  Ηλεκτρικά Ρεύματα: Γραμμικές, Επιφανειακές, και Χωρικές Πυκνότητες Ρεύματος, Εξίσωση Συνέχειας, Νόμος του Ohm, Ορισμός Ηλεκτρεγερτικής Δύναμη (ΗΕΔ) (τύπος).
  • Μαγνητοστατική: Μαγνητικές Δυνάμεις σε Κινούμενα Φορτία-Δύναμη Lorentz, Μαγνητικές Δυνάμεις και Έργο, Μαγνητικές Δυνάμεις σε Ρεύματα, Μαγνητικά Πεδία σταθερών Ρευμά-των-Νόμος Biot-Savart, Κίνηση Πλαισίου που Διαρρέεται από Ρεύμα σε Ομογενές Μαγνητικό Πεδίο,  Η απόκλιση και ο Στροβιλισμός του Μαγνητικού Πεδίου, Νόμος του Ampere, Υπολογισμός Πεδίου με Νόμο Ampere, Αναλογίες και Συγκρίσεις μεταξύ Ηλεκτροστατικής και Μαγνητοστατικής.
  • Μαγνητικά Πεδία στην Ύλη: Ορισμός H, Γραμμικά Μέσα.
  • Ηλεκτροδυναμική: ΗΕΔ λόγω Κίνησης, Νόμος Ροής, Ηλεκτρομαγνητική Επαγωγή, Νόμος Faraday-Σχέση Μεταβαλλόμενων Μαγνητικών Πεδίων με Ηλεκτρικά Πεδία, Κανόνας Lenz, Υπολογισμός Επαγόμενων Ηλεκτρικών Πεδίων με Τεχνικές Νόμου Ampere, Αμοιβαία Επαγωγή και Αυτεπαγωγή, Υπολογισμός Αυτεπαγωγής. Εκτός είναι οι σελίδες ΗΜΕ-15 ως και ΗΜΕ-17 και από το παράδειγμα της σελίδας ΗΜΕ-23 ως το τέλος των σημειώσεων EM_Induction_2.pdf
  • Ενέργεια Μαγνητικού Πεδίου:   Μόνο οι τύποι σύγκρισης εκφράσεων ενέργειας ηλεκτρικού και μαγνητικού πεδίου στην σελίδα ΕΜΠ-3 των σημειώσεων: Energy_Magnetic_Fields.pdf
  • Εξισώσεις του Maxwell: Αρχική Διατύπωση-Προβλήματα, Ρεύμα Μετατόπισης,  Σχέση Μεταβαλλόμενων Ηλεκτρικών Πεδίων Με Μαγνητικά Πεδία, Τελική Διατύπωση Εξισώσεων Maxwell, Εξισώσεις Maxwell στην Ύλη-Γραμμικά Υλικά.
Ανδρέας Ζούπας

 

20/03/20

Παρακαλείσθε όλοι να κάνετε εγγραφή στο μάθημα της Φυσικής στο eclass ώστε να προγραμματίσουμε διαδικτυακό μάθημα για την επόμενη Παρασκευή 27-03-2020.

Σας τονίζω ότι είναι αναγκαίο να εισέλθετε στο eclass, διότι από εκεί θα λάβετε τον κωδικό μαθήματος καθώς και οδηγίες


Ανδρέας Ζούπας