MENOY

Eργαστήριο Oργάνωσης Παραγωγής


NEA

Ημ/νία Θέμα
10/10/23 Το ΕΟΠ συμμετέχει στο έργο CP-SPIN

1 Μαρ 2023 - Το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής συμμετέχει σε ένα νέο ερευνητικό έργο με τίτλο "CP-SPIN: Κυβερνο-Φυσικά Συστήματα για το Σχεδιασμό, Παρακολούθηση, Έλεγχο, Λειτουργία και Διαχείριση Ευφυών Συστημάτων Παραγωγής, Υποδομών και Δικτύων Οχημάτων", που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Θεσσαλίας του ΕΣΠΑ 2014-2020. Η πρόταση για το έργο υποβλήθηκε από το Ινστιτούτο Ευφυών Συστημάτων Παραγωγής και Ευφυών Πόλεων (ΙΕΣΠΕΠ) του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΑ.Κ.Ε.Κ.) «Ιάσων» και απέσπασε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 21 προτάσεων που εγκρίθηκαν. Ο Καθηγητής Γιώργος Λυμπερόπουλος είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου. O προϋπολογισμός του έργου είναι €350.000.

Το έργο αποσκοπεί:

  1. Στη συμπλήρωση και επέκταση του εργαστηριακού–τεχνολογικού εξοπλισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) με Κυβερνο-Φυσικά Συστήματα (ΚΦΣ) βιομηχανικής παραγωγής, υποδομών και δικτύων οχημάτων.
  2. Στην πρόσληψη νέων ερευνητών που θα εκπαιδευτούν στην χρήση και λειτουργία του νέου εξοπλισμού για τη διεξαγωγή εφαρμοσμένης έρευνας στο σχεδιασμό, παρακολούθηση, έλεγχο, λειτουργία και διαχείριση ΚΦΣ, με στόχευση στις προτεραιότητες της εγκεκριμένης RIS Θεσσαλίας.
  3. Στην υλοποίηση δράσεων δικτύωσης, προβολής και δημοσιότητας του έργου και των αποτελεσμάτων του.

Ο εξοπλισμός αποτελείται από:

  1. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής με τεχνολογίες Αυτοματισμών, Μηχατρονικής και Βιομηχανίας 4.0 (Industry 4.0) που θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
  2. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα δειγματοληψίας σημάτων με οκτώ τριαξονικά επιταχυνσιόμετρα που θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Δυναμικής Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
  3. Μία ερευνητική πλατφόρμα ανοιχτής αρχιτεκτονικής αυτόνομων οχημάτων με ενσωματωμένους αισθητήρες, υπολογιστικό σύστημα ελέγχου και λογισμικό και σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.
  4. Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος με HD camera που θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών..

Αναφορικά με το ολοκληρωμένο σύστημα παραγωγής με τεχνολογίες Αυτοματισμών, Μηχατρονικής και Βιομηχανίας 4.0, πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, αυτοματοποιημένο, δομοστοιχειωτό, επεκτάσιμο, σύστημα μιας μικρής γραμμής παραγωγής με τρεις σταθμούς επεξεργασίας, με συστήματα βιομηχανικών αυτοματισμών και μηχατρονικής και ευφυή ψηφιακή δικτύωση με τεχνολογίες Industry 4.0 (Πύλη λογισμικού, MES, WEB shop, Διεπαφή Ανθρώπου-Μηχανής, Έξυπνοι αισθητήρες με I/O-Link, Τεχνητή Νοημοσύνη και Μηχανική Μάθηση, Αυξημένη Πραγματικότητα, Βιομηχανική δικτύωση με PROFINET, Προγραμματισμός PLC και βιομηχανική επικοινωνία, RFID).

Το σύστημα θα αποτελείται από τρία διαφορετικά υποσυστήματα (σταθμούς). Ο πρώτος σταθμός θα αποτελεί την μονάδα τροφοδοσίας (feeder unit), η οποία είναι υπεύθυνη για την στήριξη, τον διαχωρισμό και την τροφοδοσία των τεμαχίων (workpieces). Θα περιέχει θήκες αποθήκευσης υλικών (magazines) και αισθητήρες εισόδου-εξόδου για την χωρητικότητα (level) των χώρων αποθήκευσης, καθώς και μονάδα για RFID. Ο δεύτερος σταθμός θα είναι υπεύθυνος για την επιθεώρηση (inspection) και την συναρμολόγηση (joining) των τεμαχίων. Θα περιλαμβάνει μονάδα Pick & Place και κεφαλή διαβάσματος και εγγραφής RFID. Ο τρίτος σταθμός θα είναι υπεύθυνος για την ταξινόμηση (sorting) των τεμαχίων που περνούν από την γραμμή ταξινόμησης. Η ταξινόμηση θα γίνεται είτε με βάση τα χαρακτηριστικά των τεμαχίων είτε με βάση το περιεχόμενο της RFID ετικέτας.

10/10/23 Το ΕΟΠ συμμετέχει στο έργο Productive4.0

1 Μαι 2017 - Το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής συμμετέχει στο ερευνητικό έργο Productive4.0 “Electronics and ICT as enabler for digital industry and optimized supply chain management covering the entire product lifecycle”. Το έργο αυτό ξεκίνησε την 1η Μαΐου 2017, έχει διάρκεια τρία έτη και χρηματοδοτείται από την κοινοπραξία Electronic Components and Systems for European Leadership Joint Undertaking (ECSEL JU) υπό την σύμβαση έργου Νο. 737459. Η κοινοπραξία αυτή χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας H2020 και τις Εθνικές Αρχές Χρηματοδότησης.

Ο κύριος σκοπός του έργου είναι η σημαντική βελτίωση στην ψηφιοποίηση (digitalization) της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσω της ηλεκτρονικής και της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT). Το έργο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ερευνητική προσπάθεια μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτοματοποίησης και ανταλλαγής δεδομένων στις βιομηχανικές τεχνολογίες Industry4.0./p>

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 106 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκατομμύρια προέρχονται από την ΕΕ μέσω της Κοινοπραξίας ECSEL και άλλα τόσα περίπου από τις Εθνικές Αρχές Χρηματοδότησης των συμμετεχόντων κρατών. Ο υπόλοιπος προϋπολογισμός καλύπτεται από ίδιους πόρους των συμμετεχόντων φορέων.

Στο έργο συμμετέχουν 109 εταίροι από 19 κράτη. Η βιομηχανία συμμετέχει σε ποσοστό 65%. Μεταξύ των σημαντικότερων βιομηχανικών εταίρων είναι οι BMW, Bosch, Philips, Infineon, ABB, SAP, NXP, STM, Thales, VOLVO, Ericsson, και πολλοί άλλοι. Μεταξύ των ερευνητικών εταίρων περιλαμβάνονται οι Karlsruhe Institute of Technology, Fraunhofer Gesellschaft, TU Dresden, Institute Mines-Télécom, TU Eindhoven, TU Wien, Politecnico di Milano, και πολλοί άλλοι. Συντονιστής του έργου είναι η Infineon Technologies. Για τον πλήρη κατάλογο των συμμετεχόντων επισκεφθείτε το www.Productive40.eu.

Το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής συμμετέχει με προϋπολογισμό €325.000 εκ των οποίων το 35% καλύπτεται από την ΕΕ. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου από πλευράς Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο Καθηγητής Γιώργος Λυμπερόπουλος.

10/10/23 Το ΕΟΠ συμμετέχει στο έργο ΟΔΥΣΣΕΑΣ

6 Οκτ 2012 - Το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής συμμετέχει σε ένα νέο ερευνητικό έργο με τίτλο "ΟΔΥΣΣΕΑΣ – Ολιστική διαχείριση της μεταβλητότητας στις σύγχρονες εφοδιαστικές αλυσίδες της παγκοσμιοποιημένης αγοράς", που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ΘΑΛΗΣ- Ενίσχυση της διεπιστημονικής ή και διιδρυματικής έρευνας και καινοτομίας, της ΓΓΕΤ. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο έργο συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Συντονιστής), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι €512.820.

10/10/23 Καθηγητές του ΕΟΠ συμμετέχουν σε πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

4 Ιουλίου 2012 - Οι καθηγητές Γιώργος Λυμπερόπουλος και Δημήτρης Παντελής συμμετέχουν σε ένα νέο ερευνητικό έργο με τίτλο "Συστήματα εξυπηρέτησης με στρατηγική συμπεριφορά πελατών: Ανάλυση ισορροπίας και αξία της πληροφορίας" που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Διμερούς Ερευνητικής & Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας της ΓΓΕΤ. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου από πλευράς Ελλάδας είναι ο Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Απόστολος Μπουρνέτας, και από πλευράς Τουρκίας η Καθηγήτρια του College of Administrative Sciences and Economics του Koc University, Zeynep Aksin.

10/10/23 Το ΕΟΠ αναλαμβάνει το έργο EnvRouting

2 Ιουλίου 2012 - Το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής ανέλαβε την υλοποίηση ενός νέου ερευνητικού έργου με τίτλο "EnvRouting - Environmentaly Friendly Vehicle Routing", το οποίο χρηματοδοτείται από τη Δράση "Ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών" του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση" της ΓΓΕΤ του Υπουργείου Παιδείας. Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής που υποστηρίζεται από το έργο είναι εκλεγμένος Λέκτορας του Τμήματος Δρ. Γιώργος Σαχαρίδης. Ο Καθηγητής Γιώργος Λυμπερόπουλος είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου. O προϋπολογισμός του έργου είναι €75.000.

10/10/23 Το ΕΟΠ αναλαμβάνει έργο της ΑΗΚ

20 Δεκ 2011 - Το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής ανέλαβε την υλοποίηση ενός νέου ερευνητικού έργου με τίτλο "Ανάπτυξη μαθηματικού μοντέλου βελτιστοποίησης και συστήματος υποστήριξης αποφάσεων για την επίλυση του προβλήματος δέσμευσης μονάδων και κατανομής παραγωγής της ΑΗΚ", το οποίο χρηματοδοτείται από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Στο έργο συμμετέχει ως ερευνητής ο Υποψήφιος Διδάκτωρ Παναγιώτης Ανδριανέσης. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής Γιώργος Λυμπερόπουλος. O προϋπολογισμός του έργου είναι €15.000.

10/10/23 Το ΕΟΠ αναλαμβάνει το έργο GreenRoute

14 Οκτ 2011 - Το Εργαστήριο Οργάνωσης Παραγωγής ανέλαβε την υλοποίηση ενός νέου ερευνητικού έργου με τίτλο "GreenRoute: A web based platform which help individuals and companies move commodities with the most environmental friendly way, minimizing emissions and transport costs", που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Προγράμματος "Marie Curie Reintegration Grant EU – FP7 – PEOPLE – 2011 – CIG". Ο προϋπολογισμός του έργου είναι €75.000. Ο (εκλεγμένος) Λέκτορας Γιώργος Σαχαρίδης είναι ο βασικός Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του έργου. Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Καθηγητής Γιώργος Λυμπερόπουλος.